top of page

Încărcarea cognitivă în design


Cum faci un desing web atrăgător pentru câți mai mulți utilizatori, dacă nu ai inspirație? Poți oferi o experiență plăcută de navigare, reducând sarcinia cognitivă.

#SarcinaCognitivă este cantitatea de energie mentală necesară pentru a procesa informația. Când cantitatea de informații depășește capacitatea utilizatorului de a o gestiona, performanța site-ului și credibilitatea afacerii au de suferit. Vizitatorii pleacă de pe site și vor asocia brandul cu o experiență neplăcută.


Evită să îi faci pe utilizatori să gândească / să lucreze prea mult pentru a naviga pe site-ul pe care îl proiectezi, reducând încărcarea cognitivă, astfel:

  • Evită dezordinea È™i încărcarea vizuală: aglomerarea elementelor, link-urile redundante, imaginile irelevante È™i tipografia fără sens afectează utilizabilitatea.

  • Bazează-te pe modelele mentale existente: oamenii au deja modele mentale despre modul în care funcÈ›ionează site-urile web, pe baza experienÈ›elor lor anterioare. Când utilizezi principiile generale de design, reduci efortul de învățare pe care trebuie să îl facă pe site-ul tău.

  • Elimină elementele care nu ajută utilizatorii: simplifică tot, prin eliminarea celor irelevante, care necesita efort suplimentar din partea vizitatorilor. Examinează fiecare element È™i evaluează-l pe baza valorii pe care o oferă publicului tău. Fiecare sarcină pe care o elimini lasă mai multe resurse mentale pentru deciziile care sunt cu adevărat esenÈ›iale.

Sunt Georgeta Zamfir, trainerul tău de la Restart Camp și dacă vrei să afli mai multe despe modul în care psihologia cognitivă se aplică in design, te aștept la CURSUL GRATUIT Introducere în Design UX&UI (User Experience & User Interface) din seria #RestartCamp. Înscrie-te acum la sectiunea Cursuri din site-ul nostru!

bottom of page