top of page

Tendințele anului 2022 în design grafic


Este foarte important să ne încadrăm în anumite curente, în anumite moduri de a ne exprima, în funcție și de trenduri, bineînțeles. Dar așa cum am observat lucrurile se schimbă în jurul nostru cu o viteză destul de mare: regulile se schimbă, influența anumitor lucruri se schimbă. De exemplu, dacă poate acum ne gândim că roșu ne duce cu gândul spre ceva mai romantic, poate anul viitor roșu va însemna altceva.


E bine ca noi să știm cum să ne adaptăm la aceste lucruri, trebuie să fim la curent cu cele mai recente tendinţe pe care să le explorăm în detaliu, să ne putem adapta astfel modul de a lucra. Desigur, și trendurile respective apar în funcție de ceea ce vedem în jurul nostru. Uneori poate să fie destul de năucitor. Ne gândim că ”vai, nu mai ținem pasul” când vedem câte schimbări apar în era digitală pentru că totul se mișcă foarte rapid, însă este de ajuns să ne uităm în jurul nostru.


Fiind foarte pasionată de zona aceasta de tendințe și de trenduri, m-am documentat și eu să înțeleg cum sunt percepute de oameni, cum sunt înţelese mesajele vizuale. Cei care au introdus noțiunile de trenduri ale anului, mai întâi au făcut, așa, un înconjur al lumii, s-au uitat la oameni, la cum trăiesc ei, la ce îi influențează și cum percep ei anumite lucruri. Practic, așa ajunge să ia naștere un trend.


De altfel, și abstractul face casă bună cu noi în acest an. După o perioadă zbuciumată, însemnând anii trecuți, mai ales 2021, se doreşte ca acum să se transmită cât de mult se poate o idee de incluziune, o idee de bucurie, o idee de ”hai să vedem care este frumosul dintr-un anumit lucru”. Din acest motiv, nouă, în subconștient, ne apar aceste semnale atunci când ne uităm la anumite culori.


Aşa cum povesteam, vara aceasta, albastru ne duce cu gândul la mare, la calm, galbenul ne duce cu gândul la soare, la o bucurie, la cum putem să petrecem cu prietenii. Poate, și din acest motiv, este foarte bine de reținut că vara aceasta, și chiar în tot anul acesta, se mizează pe mesaje cât mai colorate, să iasă cât mai mult în evidență. Chiar putem lua ca un exemplu, destul de elocvent, filmele Marvel, pentru că acolo putem vedea genul acesta de text care iese foarte bine în evidență, alături de un design abstract.


Mai intervine tipografia mare și îndrăzneață, textele 3D, la foarte mare căutare în această perioadă. De aceea am dat și exemplul referitor la Marvel, pentru că și ei au texte 3D. De asemenea, este foarte bine de reținut, mai ales legat de minimalismul modern, că, în acest an, s-a văzut o altă latură a minimalismului.


Dacă, până acum, minimalismul era cunoscut printr-o idee de un text negru pe un fundal alb sau un obiect pe un fundal, dar fără alte obiecte în rest, ei bine, acum s-a descoperit mai degrabă conceptul de minimalism modern, ce face legătura cu cu minimalismul clasic, însă diferența se face în special prin culori.


Din acest motiv avem mai multe elemente, dar într-un cadru foarte curat, evidențiat, mai mult într-o formă de 3D, în detrimentrul 2D. Aceasta ar putea să fie linia pe care să o utilizăm atunci când vine vorba de mesajele noastre vizuale, atât legat de #DesignGrafic, poate chiar și de fotografie, de videografie, de marketing și așa mai departe.


Sunt Iulia Stănculete, trainerul tău de la @Restart Camp și sper că te-a ajutat invitația mea la analiză. Iar dacă ai nevoie de astfel de idei și de strategii pe care să le poți pune în practică chiar de a doua zi, dă Like & Follow paginilor noastre #RestartCamp.

bottom of page