top of page

Designul este locul în care știința și arta se despart



Arta este design sau design-ul este artă? Cele două domenii sunt diferite, chiar dacă par să se suprapună. Artiștii și designerii sunt persoane diferite, cu seturi de abilități diferite, producând rezultate care servesc scopuri diferite.

În ce constau diferențele:


  • Intenție - arta nu are un scop specific stabilit. Arta provoacă emoție și interpretare, trezește contemplarea, așteaptă să fie apreciată. Proiectarea are un obiectiv stabilit. O problemă pe care își propune să o rezolve. Designul găsește soluții.

  • Reguli - aceasta este probabil cea mai mare diferență dintre artă și design: arta nu are un set de reguli standard, în timp ce designul are. Proiectarea nu este artă, ci un proces, un proces iterativ fără sfârșit. Proiectantul vine în întâmpinarea dorințelor utilizatorului, ține cont de publicul țintă, lasă deoparte dorința sa de autoexprimare și proiectează în funcție de ceea ce ar dori utilizatorul ca produsul să fie și să facă.

  • Iterație- odată realizat un prototip pentru un design, acesta este testat cu utilizatorii. Feedback-ul este colectat și proiectul îmbunătățit. Apoi este testat și din nou îmbunătățit. Designul evoluează mereu. Poate fi întotdeauna îmbunătățit. Arta nu este testată sau îmbunătățită.

  • Estetică - a face lucrurile să arate frumos nu este preocuparea principală a unui designer. Funcționalitatea este nevoia fundamentală a unui design. Trebuie să funcționeze bine. Orice design atractiv din punct de vedere vizual / artistic / creativ este inutil dacă nu face ceea ce trebuia să facă: funcția de rezolvare a problemei.

Sunt Georgeta Zamfir, trainerul tău de la Restart Camp și dacă vrei să afli mai multe despre principiile de design UX&UI, te aștept la CURSUL GRATUIT Introducere în Design UX&UI (User Experience & User Interface) din seria #RestartCamp.

Înscrie-te acum pe site-ul nostru, la sectiunea Cursuri.

Comments


bottom of page