top of page

De ce spațiul negativ este pozitiv în design



Te uiți în gol când nu prea ai inspirație să proiectezi un site web? Foarte bine! Spațiul te ajută să așezi elementele în pagină.


#SpatiulNegativ - sau #SpatiulAlb - este zona dintr-un layout sau pagină web, care este lăsată goală, care nu are nimic pe ea. Poate fi nu numai în jurul elementelor pe care le proiectezi, ci și între și în interiorul lor.

Este important nu numai pentru că definește limitele obiectelor, dar creează și legăturile dinte ele, contribuind la performanța vizuală a design-ului.


Utilizarea corectă a spațiului negativ poate avea un impact pozitiv considerabil asupra următorilor factori ai #ExperienteiUtilizatorului:


  • Lizibilitate și scanare: dacă nu există suficient spațiu între elemente, acestea devin greu de citit și scanat, necesitând efort cognitiv suplimentar

  • Branding: este indicat să ai in vedere cantitatea adecvată de spațiu liber din jurul elementelor de brand, astfel încât acestea să fie percepute ușor și corect.

  • Credibilitate: spațiul alb are un impact asupra așa-numitului „ton de proiectare”. De exemplu, site-urile de știri au mai puțin spațiu alb pe pagina de pornire decât blogurile, pentru a crea atmosfera și a da de înțeles utilizatorilor că platforma este plină de informații care apar dinamic, în timp real.

  • Ierarhie: suficient spațiu negativ îmbunătățește ierarhia vizuală și permite utilizatorilor să se concentreze asupra elementelor cheie.

Sunt Georgeta Zamfir, trainerul tău de la Restart Camp și dacă vrei să afli mai multe despre impactul pozitiv al spațiului negativ în design, te aștept la CURSUL GRATUIT Introducere în Design UX&UI (User Experience & User Interface) din seria #RestartCamp. Înscrie-te acumpe site-ul nostru, la sectiunea Cursuri.

bottom of page