top of page

Cum citesc utilizatorii site-urile web



Ai auzit de multe ori termenul “scanare” referitor la un site web, dar nu ai idee ce presupune de fapt? Când vizitează un site, utilizatorii nu citesc tot ce văd, cuvânt cu cuvânt - mai întâi scanează pagina, pentru a afla dacă informația este utilă și relevantă pentru ei.

Oamenii nu au timpul necesar și nici răbdarea să exploreze un site web, dacă nu sunt siguri din primele secunde că acesta corespunde nevoilor lor. Indiferent de tipul site-ului, scanabilitatea este unul dintre factorii care determină ușurința în utilizare.

Cum poți verifica dacă o pagină web este scanabilă? Încearcă să o privești ca un utilizator pentru prima dată, și răspunde la două întrebări:

  1. Ceea ce vezi în primele momente, corespunde cu ceea ce se așteaptă publicul țintă de pe această pagină?

  2. Poți înțelege ce fel de informații se află pe pagină, într-un minut?

Dacă nu ești sigur că ambele răspunsuri sunt pozitive, merită să investești timp să restructurezi informația și conținutul, astfel încât scanarea site-ului să fie posibilă. Paginile care sunt scanate ușor de utilizatori, devin mult mai eficiente, astfel:

  • informația este percepută mult mai repede

  • utilizatorii fac mai puține greșeli în căutarea conținutului de care au nevoie

  • structura și navigarea site-ului web sunt înțelese mai repede

  • rata de retenție a utilizatorilor devine mai mare

  • site-ul web arată și este considerat mai credibil

  • scorul SEO este îmbunătățit

Sunt Georgeta Zamfir, trainerul tău de la Restart Camp și dacă vrei să afli cum se comportă și ce așteptări au utilizatorii când navighează pe un site web, te aștept la CURSUL GRATUIT Introducere în Design UX&UI (User Experience & User Interface) din seria #RestartCamp.

Înscrie-te acum pe site-ul nostru, la sectiunea Cursuri.

bottom of page