top of page

6 principii simple de ierarhie vizuală pentru un design de succes


Salut!

Îți prezint 6 principii simple de ierarhie vizuală pentru un design de succes!

Cu ajutorul ierarhiei vizuale poți prezenta un conținut, astfel încât utilizatorii să poată înțelege nivelul de importanță pentru fiecare element.


Organizează componentele de interfață a utilizatorului sau user interface, ținând cont de următoarele:


1. Mărime

Unul dintre cele mai puternice instrumente pentru transformarea materialului vizual este dimensiunea. Este înrădăcinat în mintea omului că lucrurile mari sunt mai importante decât cele mici. De aceea, atenția utilizatorilor se îndreaptă automat mai întâi către cuvintele mari sau imaginile mari.

Este necesar să știi care este nivelul importanței fiecărui element al interfeței, pentru a le prezenta adecvat.


2. Culoare

Culoarea are un impact mare asupra percepției utilizatorilor, fiind un instrument eficient în crearea ierarhiei vizuale.

Culorile au propria lor ierarhie, care este definită de puterea de influență asupra minții utilizatorilor. Există culori îndrăznețe, cum ar fi roșu, portocaliu și negru, care pot atrage cu ușurință atenția. Pe de altă parte, există culori mai slabe sau discrete, cum ar fi albul și crem, care funcționează mai bine ca fundal.

Prin utilizarea culorilor din diferite categorii, poți obține ușor o ierarhie a elementelor în interfața proiectată. De exemplu, butoanele CTA în culori îndrăznețe vor fi primul lucru pe care utilizatorii îl vor vedea, dacă celelalte elemente sunt într-o paletă mai discretă.


3. Contrast

Ierarhia însăși este contrast! Un element contrastează cu celălalt și, astfel, utilizatorii pot vedea diferențele dintre elementele de conținut. Contrastul poate fi creat prin diferențe vizuale, inclusiv dimensiune, culoare și stil. Totuși, se recomandă să păstrezi echilibrul, astfel încât un element să nu le ascundă complet pe celelalte.


4. Spațiu negativ

Având în vedere că există mai multe componente într-o interfață cu utilizatorul, pentru a le face pe toate vizibile, este necesar să le oferi un spațiu alb. Spațiul negativ, sau spațiul alb, este zona liberă dintre elementele unui design. Chiar dacă nu îl putem numi un element de design, este un instrument util, care ajută la construirea unei compoziții adecvate. O cantitate corectă de spațiu negativ între elemente, va ajuta utilizatorii să le observe și să le perceapă pe fiecare dintre ele.


5. Proximitate

Deoarece oamenii tind să unifice elementele vizuale în grupuri, componentele interfeței cu utilizatorii trebuie plasate astfel încât utilizatorii să le poată clasifica. Dacă unele elemente sunt puse într-o anumită proximitate, utilizatorii le percep automat ca formând un grup. Poți utiliza proximitatea ca un instrument care ajută la împărțirea conținutului în subcategorii.


6. Repetiţie

Dacă oamenii observă că unele elemente arată similar, le pot unifica automat într-un singur grup. Așa funcționează repetiția. Poți repeta intenționat unele modele pentru componente diferite, astfel încât utilizatorii să le poată unifica.

De exemplu, pentru un site web cu o cantitate mare de text pe o pagină, poți evidenția cele mai importante propoziții cu altă culoare. Văzând propozițiile în această culoare, utilizatorii pot urmări textul de la un punct cheie la altul.


Sunt Oana Dorobanțu, voluntar la Restart-Camp și toate astea le-am învățat de la Georgeta Zamfir, trainer și consultant în Design grafic User Experience și User Interface. Ca să nu ratezi următorul video ,dă Like și Follow paginii de Facebook, paginii de LinkedIn și contului de Instagram!

Comentarios


bottom of page