top of page

5 idei simple care te ajută să creezi un contrast de culoare reușit, în interfața web


Îți prezint 5 idei simple care te ajută să creezi un contrast de culoare reușit, în interfața web.

Contrastul este unul dintre factorii cheie care influențează scanabilitatea și ierarhia vizuală a unei pagini sau aplicații. Te ajută să prezinți conținutul acesteia într-un mod care informează utilizatorii despre importanța elementelor și are un impact semnificativ semnificativ asupra utilizabilității și navigabilității. Prin urmare, utilizarea contrastului este o metodă eficientă de a face site-urile web și aplicațiile ușor de utilizat.

Înainte de a alege culorile potrivite, nu uita că interfețele colorate pot arăta diferit, pe ecrane și rezoluții diferite. În plus, contrastul scăzut poate face interfața dificil de utilizat pentru persoanele cu probleme de percepție a culorilor.

Când alegi schema generală de culori, ține cont de următoarele:

  1. Claritate - capacitatea utilizatorului de a vedea și de a distinge clar, toate detaliile necesare pe un ecran sau pe o pagină. Schema de culori și combinațiile lor ar trebui să susțină o navigare ușoară și intuitivă și să scoată ușor în evidență cele mai important elemente.

  2. Lizibilitate - capacitatea utilizatorilor de a citi un text cu ușurință. Acest aspect este deosebit de important pentru o aplicație sau un site web bazat pe text. Lizibilitatea slabă poate duce la pierderea informațiilor cheie sau la pierderea utilizatorului care nu mai stă pe site sau folosește aplicația

  3. Accesibilitate - capacitatea produsului de a ajunge la cât mai mulți oameni. Aceasta înseamnă că decizia „de a folosi sau de a nu folosi” trebuie să se bazeze în mare parte pe nevoile și dorințele utilizatorilor. Este necesar să te gândești dacă utilizatorii au nevoi speciale sau anumite dizabilități și să alegi culorile și în funcție de acest aspect.

  4. Responsivitate - capacitatea produsului de a-și adapa layout-ul, în funcție de dispozitivele pe care este utilizat (mai precis, de rezolutia ecranului). Acest lucru are un efect crucial asupra utilizabilității, deoarece ceea ce pare estetic, atractiv și clar pe un monitor cu rezoluție mare, se poate transforma într-o pată neclară pe ecrane cu rezoluție mică.

  5. Mediu - alegerea schemei de culori și a tipului de fundal, trebuie să fie adecvate mediilor în care utilizatorii îl vor folosi în mod regulat și frecvent. În ceea ce privește utilizarea constantă în lumina naturală, un fundal întunecat poate crea literalmente efectul de reflexie, în special pe ecranele lucioase tipice pentru tablete și smartphone-uri. De asemenea, într-un mediu mai slab luminat, acelsși fundal întunecat poate îndepărta lumina de pe ecran, ceea ce are o influență negativă asupra navigării și lizibilității.

Sunt Oana Dorobanțu, Ambasador la Restart-Camp și toate astea le-am învățat de la Georgeta Zamfir, trainer și consultant în Design grafic User Experience și User Interface.

Pana data viitoare, da Like și Follow sa nu ratezi urmatorul video!

_______________________

Înscrie-te acum pe site-ul nostru, la sectiunea Cursuri.


bottom of page