top of page

Există instrumente pentru crearea de conținut text? Episodul 1




Da, într-adevăr există instrumente pentru crearea de conținut text. Să vedem, ai pregătit conturile de social media și te-ai pus să faci calendarul, așa că probabil cauți metode prin care să îți eficientizezi munca.


Crearea de conținut este la ordinea zilei acum, așadar sunt oameni în marketing care au creat instrumente care să îți facă munca mai ușoară. Înainte să enumăr câteva instrumente care te ajută să creezi conținut, trebuie să știi că orice instrument/robot ai folosi, nu se compară cu ceea ce poți realiza tu. „The secret ingredient for social media is human touch” – ingredientul secret pentru social media este exact partea umană pe care nu o poate reproduce niciun instrument pe lumea asta – cel puțin, nu încă.


Toți am auzit expresia „ființele umane sunt animale sociale”. Nu este un secret faptul că industria de publicitate crește pe nevoia oamenilor de a relaționa. Companiile nu pot cumpăra loialitatea prin campaniile desfășurate pe social media, dar o pot face cu ajutorul emoțiilor umane.


Cei de la Levi’s aveau o campanie care se adresa femeilor independente, care se străduiesc să reușească, indiferent de tipul lor de corp și de alte standarde prestabilite de frumusețe. Ce au facut cei de la Levi’s? Au creat o comunitate și întreaga campanie a fost concentrată pe această comunitate și pe creșterea acesteia.


Brandul ar trebui să fie foarte activ în interacțiunea cu membrii comunității și împărtășirea experiențelor lor, iar astfel membrii comunității aduc în fata celorlalți brandul, îi familiarizează cu acesta și devin ambasadori.


Revenind la subiect, există instrumente de creare de conținut care te ajută să generezi idei, să îți faci template-uri sau să economisești timp, dar nu există încă instrumente care să scrie textele în locul tău.


Eu le-am împărțit în câteva categorii:


1. Partea de planificare (ce o să scrii);


2. Partea de schiță (când începi să scrii);


3. Partea de editare (când corectezi și te uiți după greșeli);


4. Partea de productivitate.


De ce avem nevoie de partea de planificare? Pentru că trebuie să facem research înainte și să ne organizăm bine. Dacă facem un pic de research înainte și ne organizăm bine, o să funcționeze lucrurile mai bine.


Instrumente pentru partea de planificare:


Answer the public – e un website pe care intri și scrii cuvinte-cheie care te interesează pe tine, iar website-ul îți oferă sugestii cu ce au căutat oamenii în ultimul timp legat de acel cuvânt cheie. Dacă caut cuvântul „ciocolată”, de exemplu, o să-mi arate ce au căutat alții: „De ce e bună ciocolata?”, „De ce nu e bună ciocolata?”, „Ciocolata conține lapte?”, „Există ciocolată fără lapte?”.


Cum stă treaba, în partea asta de planificare: cu ajutorul acestui instrument tu afli ce nevoi are publicul și pregătești ce poți scrie pentru el.


Google trends – este un alt instrument gratuit pentru partea asta de planificare. Practic, evaluezi interesul față de un subiect de-a lungul timpului, în funcție de locație, sau citești informații despre subiectele și întrebările conexe pe care oamenii le caută prin Google.


Hubspot – generatorul de idei. Este, la fel, un instrument gratuit care îți generează subiecte pentru conținut. Introduci până la 5 substantive și el îți generează 5 idei de titluri.


Tot pe idea asta funcționează si Portent. Introduci un cuvânt-cheie și primești sugestii de titluri.


Ideaflip. L-am folosit de mai multe ori. Ideaflip, e ca să îți pui ideile pe sticky notes, ca și atunci când faci un brainstorming, doar că e virtual și poți să ai toți membrii echipei pe acel panoul și în timp real toată lumea contribuie cu idei. Poți vota idea cea mai bună.


Evernote – este asemenea instrumentului menționat mai devreme, pentru luat notițe, să fii mai organizat.


Feedly. În Freedly îți setezi cuvinte-cheie, care te interesează, dintr-un anumit domeniu și de fiecare dată când sunt folosite de alte canale de social media, primești alerte. Aici, ca exemplu, poți să vezi ce postează concurența ta despre un anumit subiect comun.


Trecem la partea de schiță (când începi să scrii).


M-am gândit acum la câteva instrumente care facilitează crearea de conținut, ca să fii mai eficient.


Google Docs. Dintre toate platformele pentru scris online, acest instrument gratuit este una dintre cele mai ușor de utilizat și cele mai versatile. Ai numeroase șabloane și o interfață simplă.


Ilys. Special conceput pentru creatorii de conținut care sunt perfecționiști. Practic, introduci acolo un obiectiv: azi trebuie să scriu 1000 de cuvinte, iar ca să te ambiționeze să scrii rapid și să nu te mai întorci să revizuiești, nu te lasă să ștergi nimic. Îți lasă ideile brute acolo, până la sfârșit.


Coschedule. Îți analizează gratuit titlurile și îți dă feedback instantaneu despre cum ai putea să optimizezi.


Trecem la partea de editare (când cauți greșelile). Practic, instrumente care te corectează să nu cumva să scrii ceva greșit.


Pe primul loc e Microsoft Word. Vă setați limba română ca limbă principală și îi dați să vă verifice de greșeli.

La fel funcționează și Google Docs.


Apoi mai este un exemplu: Grammarly.

Un fel de asistent care îți scrie bazat pe inteligență artificială. Îți verifică automat greșelile de gramatică, ortografie și punctuație. Și pe lângă asta, îți și arată variante de propoziții scrise altfel, ca să sune mai bine.


Sunt Claudia Barabas, trainerul tău de la @Restart Camp și sper că te-a ajutat invitația mea la analiză. Iar dacă ai nevoie de astfel de idei și de strategii pe care să le poți pune în practică chiar de a doua zi, dă Like & Follow paginilor noastre #RestartCamp.



bottom of page