top of page

Este corect ca în fișa postului unui recruiter să apară și responsabilități de Employer Branding?



De multe ori, și chiar am văzut pe LinkedIn, se promovează acest rol de #TalentAquisition și Employer Branding. Talent Aquisition reprezentând vânarea de talente, pe scurt, recruiterul. Da, este corect, pentru că de multe ori un recruiter face, în mică parte, munca unui #EmployerBrandingSpecialist.


Ce înseamnă asta?


În momentul în care, de exemplu, merge în extern cu anunțurile de joburi, el se gândește, cum a avut succes în găsirea unor candidați, și încearcă să construiască niște anunțuri de joburi, niște JD-uri - #JobDescription-uri, adică, cât mai atractive pentru candidat. Asta este un mic, să spunem, secret pentru atragerea de candidați, atragerea atenției, de fapt, unui om care poate fi interesat sau poate cunoaște pe cineva interesat.


De asemenea, pentru că procesul de Employer Branding nu se oprește numai la atragerea de candidați, ci se oprește în momentul în care îl și racolezi. Deci în momentul în care el acceptă oferta și pe toată perioada interviului, pentru că, de exemplu, poți să impactezi foarte mult, pozitiv sau negativ, un om, posibil angajat, candidat, în momentul în care îl suni pentru un job.


Felul în care el te percepe ca recruiter, deci ca imaginea companiei, este foarte importantă pentru next steps, pentru următorii pași în relația lui cu compania și nu numai, pentru că acel candidat se va duce mai departe și va spune: ”Am avut un interviu cu X companie și mi-a plăcut foarte tare, ți-o recomand”, sau în cel mai rău caz ”Am avut un interviu cu X companie și nu mi-a plăcut sub nicio formă. Niciodată să nu te duci acolo”. Apoi, de la interviul telefonic scurt, interviurile față în față și foarte important, răspunsul în urma acestor interviuri, unele companii uită să mai dea răspunsuri, fie ele negative, fie ele pozitive, și automat candidatul și-a făcut o imagine, dacă nu există un răspuns, destul de rea despre compania respectivă.


Deci, da, recruiterul poate face și un mic rol, o parte din #EmployerBranding. De asemenea, în momentul în care se angajează, semnează oferta și intră în companie, intervine procesul de onboarding.

#Recruiterul, sau unii dintre recruiteri, au și această parte de #onboarding în care prezintă noului coleg din echipă departamentele, managerul direct, unele dintre taskuri, aplicațiile interne pe care compania le are. Deci este un mic ”buddy”, un mic ajutor, în prima parte de angajare a candidatului.


Sunt Alexandra Fîță-Iorga, trainerul tău de la @Restart Camp și sper că te-a ajutat invitația mea la analiză. Iar dacă ai nevoie de astfel de idei și de strategii pe care să le poți pune în practică chiar de a doua zi, dă Like & Follow paginilor noastre #RestartCamp.


Postări recente

Afișează-le pe toate

Cum să te menții conectat la piața muncii? - ep.2

Ce înseamnă să te menții conectat la realitatea muncii din zona, din regiunea ta? Înseamnă să cunoști persoane care lucrează în domeniul în care tu lucrezi, sau în domeniul în care îți dorești să lucr

bottom of page