De ce autenticitatea este cheia? - episodul 1 din 2
De ce autenticitatea este cheia?
Pentru că Marketing-ul de conținut autentic te poate ajuta să construiești o conexiune reală cu publicul tău.
Nu are rost să îndulcim situația, acum în 2022 trăim într-o lume destul de tăioasă, și atunci ca să ieși în evidenţă trebuie să fii cald și pur. E destul să te uiți pe 5-6 postări de pe Facebook și o să fii ciuruit de postări bine scrise, lungi, care încearcă să vândă. „Obișnuiam să conduc Dacia Logan, acum conduc un Ferrari - vezi noul meu curs despre cum poți face la fel.”
Când lucram la un moment dat într-o companie vorbeam destul de des despre acest termen - autenticitatea - și era una dintre valorile companiei respective. Iar eu responsabilă fiind de social media, încercam să transmit în online valorile pe care le aveam, mai ales când era vorba de conținut generat pentru echipa de resurse umane care pe vremea respectivă angaja la greu, căuta mulți oameni. Și cum făceam asta? Făceam postări care să arate cum suntem noi de fapt, o data pe săptămână postam cate o poza sau video cu unul dintre angajații companiei care vorbea despre ce voia el...și un lucru fain pe care l-am făcut a fost să nu mă bag în direcția în care mergea textul. Daca el îmi povestea despre cum îi place lui să pescuiască, așa am lăsat.
Pe de alta parte, tot în aceeași companie, venise un manager la un moment dat la mine și mi-a spus că vine luna martie și hai să facem o postare despre Ziua Femeii, cât de șmechere sunt femeile din firma noastră și că să dam și un infographic - o ‘’plăcintă’’ ceva - care să arate cât de multe femei sunt în companie și că mergem pe diversitate și incluziune. Și aici vă dau un sfat celor care lucrați în social media, fie în agenții, fie ca freelanceri ori într-o companie...mereu să verificați datele. Inițial eu m-am pus să fac postarea, să o pregătesc -text, testimoniale, vizualuri, toate nebuniile. Ar fi ieșit o postare de nota 10 daca...era și adevărat. Înainte să postez mi-a picat fisa să verific într-adevăr procentul de femei vs bărbați într-o companie...și m-am luat cu mâinile de cap, era ceva gen 16% femei...De ce vă povestesc asta, pentru că daca eu postam acest lucru poate că era cineva care își dădea seama, iar compania își pierdea credibilitatea...și pentru ce?
Deci autenticitatea este cheia pentru că te ajută să vinzi, te mai ajută să creezi conexiuni. Nu trebuie să scrolezi mult pe Facebook sau Instagram ca să găsești zeci de poze de prin vacanţe, cu mașini, cu shopping. Câți dintre voi nu ați văzut poze de la influenceri, de prin Maldive sau pe unde au mai fost ei, sau în mașini de lux, și v-ați gândit pfff, sunt puțin invidios… Ceea ce majoritatea creatorilor de conținut nu realizează totuși, este faptul că atunci când pun astfel de postări, ei pierd conexiunea reală cu publicul lor. Acuma nu vă zic să nu vă mai lăudați în social media...dar hai să dam un twist poveştii.
În loc să postezi despre mașină, mai degrabă postează despre povestea a ceea ce s-a întâmplat până la a lua mașina, ce ai făcut ca să ajungi acolo. Povestea, ideea de storytelling, este cea mai puternică modalitate de a influența, a implica în discuții și a inspira, care va rezona cu publicul și va construi o conexiune emoțională reală și de lunga durată. Ok, pe lângă vânzare, creare de conexiuni, mai avem două lucruri. Una care mie îmi place sincer foarte mult în engleza îi zice likeability și în romană, cum s-o denumesc – ‘’cine te place și cine nu te place’’. O mică paranteză aici, fun facts pe care poate nu le știați despre mine. Eu o lunga perioadă de timp am făcut conținut pentru social media doar în limba engleză și când am fost nevoită să fac conținut pentru social media în limba romană, am simțit că nu mi-a fost tocmai cel mai ușor. Nu îmi veneau idei, sau, dacă îmi veneau, îmi veneau în engleza și dacă traduceam nu ieșea nicicum. Lucrez la o companie nouă de câteva luni unde doar în limba romană este totul și vă spun sincer că încă am probleme. Revenind la ceea ce spuneam, îți dai seama cine te place și cine nu te place, atunci când ești autentic. Eu am fost autentică acum că v-am spus de problema mea cu limba romană și probabil că s-a făcut deja o tabără, ‘’cei care o plac pe Claudia’’ și ‘’cei care nu o plac pe Claudia’’, pe motiv că mai vorbește și tu limba ta’’. Aberez acum, dar vă dau exemplu ca să înțelegeți.
Acum că am fost autentică, inevitabil sunt și vulnerabilă, deoarece am împărtășit o poveste personala care poate lăsa deschisă o ușa criticilor. Dar în același timp, pentru faptul că m-am deschis și am vorbit despre asta, poate cu unii dintre voi am creat o legătură. Cu cât există mai mulți oameni care te plac cu adevărat, cu atât ai mai mulți oameni care vor fi în mod natural mai înclinați să facă business cu tine. Deci cum spuneam înainte, în loc să-ți arăți mașina scumpă, spune povestea din spatele a ceea ce a fost nevoie pentru a ajunge acolo - mult mai mulți oameni te vor plăcea pentru asta.
Sunt Claudia Barabas, trainerul tău de la @Restart Camp și sper că te-a ajutat invitația mea la analiză. Iar dacă ai nevoie de astfel de idei și de strategii pe care să le poți pune în practică chiar de a doua zi, dă Like & Follow paginilor noastre #RestartCamp.
Commentaires