top of page

Cum își câștigă încrederea un influencer? Ce se întâmplă dacă nu este autentic?




Bun, hai să vedem atunci ce este acest influencer. Un #influencer este cel care reușește să influențeze opinia celorlalți. Acest concept de influencer este bine conectat cu dezvoltarea tehnologică și consumul de orice tip de produse sau servicii. Un influencer este o personalitate recunoscută într-o anumită nișă din mediul online: beauty, makeup, healthcare, fitness, parenting.

Un influencer nu este cel care își începe cariera ca, nu știu, cântăreț (dau exemple foarte cunoscute acum – Andra, Antonia, Alexandra Stan și cine-o mai fi), ci pornește la drum singur, își face de la zero o comunitate online, iar în această comunitate online sunt oameni care îi cer sfatul, se primesc sugestii și recomandări. Iar, în timp, "from 0 to HERO" brandurile încep să apeleze la influenceri pentru a le promova produsele.

Chiar citeam un studiu făcut pe această generație de millenials (sunt cei născuți din 1980 până prin 1995) care spunea că 70% din ei au mai multă încredere în recomandările venite din partea prietenilor decât dacă se uită la o reclamă tradițională. Deci, acest influencer este mai mult decât un lider de opinie, este și un prieten.

Și acești influenceri fac influencer marketing și acest tip de #marketing funcționează doar datorită cantității mari de încredere pe care influencerii și-au acumulat-o cu urmăritorii lor. Iar recomandarea lor servește ca o formă de #socialproof - dovadă socială - pentru potențialii clienți ai brandului. Se creează o relație între #brand și influencer, iar influencerul lasă în urmă un impact asupra comunității, iar acest #impact îl traducem exact pe ceea ce ar putea aduce brandului: urmăritori, brand awareness și creșterea profitului.

Evenimentele din ultimul timp au arătat cât de mult contează vocile oamenilor și nu doar gălăgia, ci susținerea adevărului. Ca răspuns, brandurile nu numai că au regândit modul în care comercializează într-o manieră adecvată tonul, dar au trebuit, de asemenea, să devină mai strategice și mai selective în căutarea vocilor care reflectă cel mai bine valorile lor – adică au avut grijă când și-au selectat influencerul ca să fie ce trebuie pentru ei.

Vă mai dau puțin din casă acum, la compania la care lucrez, acum, am contact cu acest gen de oameni – cu influenceri, și chiar weekendul acesta am participat la un eveniment și mi-am dat seama că pe unul dintre acești influenceri îl văzusem o perioadă lungă de timp și la tv și este exact așa și în realitate. Ceea ce nu vezi în fiecare zi. Am rămas uimită... nu știam de ce are acest magnet la oameni și toți vor să stea cu persoana respectivă. Pentru că e real și autentic. Și cum spuneam mai devreme – asta e ceea ce contează cu adevărat.

Alegerea influencerului potrivit poate ajuta la încredere pentru consumatori sau, de ce nu, se poate întâmpla ca brandul să fie cu o imagine proastă și influencerul respectiv să ajute la repararea imaginii. Deci, vă dați seama că alegerea influencerului nepotrivit poate distruge complet imaginea brandului. Și aici, iar dau din casă, am avut o situație când a trebuit să închidem un contract pentru că influencerul respectiv a avut probleme cu legea – ca să zic așa.

Autenticitatea și influencerii ar trebui să meargă bine împreună, să fie ca un puzzle. Așa ar trebui.

Chiar văzusem o imagine de la o conferință de social media care s-a ținut în Texas și era o pancartă roz mare pe care scria "Let Authenticity Lead the Way." - „Lăsați autenticitatea să conducă, să fie calea”. Autenticitatea este ceea ce influencerii ar trebui să dea brandurilor pe care le promovează pe #socialmedia. Cum ziceam înainte, milleanials apreciază conţinutul lor ca fiind mai onest şi mai fundamentat decât publicitatea tradiţională. Dar acest principiu central este, de asemenea, și miezul tuturor problemelor. Influencerii spun că postările lor sponsorizate sunt autentice, deoarece le plac și le folosesc cu adevărat produsele pe care le promovează. Dar aceste postări sunt, de asemenea, menite în mod intenționat să se amestece cu conținutul lor organic.


Pentru consumatori acest lucru poate ridica întrebări. Și pot să vă dau exemple de influenceri din România care au avut campanii minunate cu anumite branduri, creative, îți venea să cumperi instant produsul, apoi au apărut scandaluri în online că, de fapt, influencerul respectiv nici măcar nu a încercat produsul respectiv, l-a promovat așa … să fie, pentru bani. Și acest lucru poate nu e o problemă când vine vorba de o ciocolată – aia e, nu e așa cum a descris-o acel influencer ca fiind o ciocolată moale și pufoasă, ciocolata era de fapt tare. Gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă un influencer promovează un produs farmaceutic și nu dezvăluie toate riscurile.

Un influencer câștigă încrederea publicului prin nișa pe care o alege – ce înseamnă asta?… Dacă sunt influencer mămică și stiu să dau sfaturi de parenting, nu o sa dau sfaturi despre fizică cuantică sau medicină pentru că nu e specializarea mea.

Sunt Claudia Barabas, trainerul tău de la @Restart Camp și sper că te-a ajutat invitația mea la analiză. Iar dacă ai nevoie de astfel de idei și de strategii pe care să le poți pune în practică chiar de a doua zi, dă Like & Follow paginilor noastre #RestartCamp.


bottom of page