Cum funcționează algoritmul din spatele Facebook-ului?
O întrebare simplă, un răspuns… vai de mine!
Cei care folosesc de mult Facebook poate țineți minte, la început, vedeam în News Feed/pe perete, tot ce postau toți prietenii din lista noastră și paginile pe care le urmăream. Pe vremea respectivă, eram putini utilizatori. Acum, 2021, suntem 12 milioane de utilizatori pe facebook, zilnic sunt postate aproximativ 4.75 milioane de postări. E o cantitate enormă.
Ei, in 2011 Facebook a introdus un algoritm care selecta ce vedem pe peretele nostru și ce nu vedem.
Ulterior, in 2013, a fost îmbunătățit cu ajutorul inteligenței artificiale.
Ok și cum funcționează? Nimeni nu știe. Sincer. Nu ne anunță nimeni. Însă sunt câteva aspecte pe care le cunoaștem:
1. Scorul de afinitate
Adica, câți oameni văd conținutul vostru? Și câți din oamenii care l-au văzut interacționează cu acesta. Această popularitate scade sau crește în funcție: cât de apropiat sunteți de persoana respectivă, câți prieteni comuni aveți, cât de des interacționați, cât de des intrați pe profilul lor. Poate ați observat că dacă vorbiți cu un membru al familiei des, un prieten bun sau cu iubi, când ei postează ceva, o să primiți notificare că au postat sau pur și simplu e prima postare pe care o vezi când deschizi aplicația.
2. Importanța acțiunii
Adică, dacă apăsați pe like la postare sau share, nu e același lucru. Un share e mai important decât un like.
3. Degradarea temporală
Adică, în timp scade popularitatea postării. Dacă azi la ora 14:00 ați postat ceva, peste 1 oră nu mai vede nimeni. Acum nu va puneti acuma să postezi din oră în oră, nici așa nu-I bine. Va mai spun un secret, puneți calitatea în fața cantității, dacă postați nonstop și nu aveți interacțiune cu postările, o să apareti tot mai rar în news feed-ul oamenilor.
Un fel de concluzie la final: dacă vrem interacțiune, atunci facem să fie postări de calitate. Cum facem asta? Mai stați pe zonă că o să învățați multe de la noi.
Eu sunt Claudia. trainer și consultant la Restart-Camp si dacă mai ai nevoie de astfel de informații pentru tine și compania ta, nu pierde cursul gratuit pe care ți l-am pregatit - Introducere în Social Media. Dă Like și Follow și ne revedem data viitoare!
________________________
Înscrie-te acum pe site-ul nostru, la sectiunea Cursuri.
Comments