top of page

Brief-ul: valorile, misiunea, viziunea și istoricul - episodul 5 din 9


Avem la dispoziție misiunea, viziunea și valorile. Probabil ați auzit de ele că sunt niște lucruri doar scrise pe hârtie sau sunt ”niște lucruri scrise pe pereți la mine în companie”. În momentul acela ne putem da seama că acestea nu se traduc în interacțiunea cu angajații, clienții și colaboratorii. Ce înseamnă treaba asta? Că trebuie să avem atenție pe procese – nu doar pe felul în care comunicăm extern, ci și pe ce comunicăm intern.


Un om de marketing ar trebui să afle dacă pe-afară-i vopăsit gardul și înăuntru-i leopardul. Și ar trebui clientul să fie absolut sincer legat de asta. Dar e datoria omului de marketing să îl facă pe client să spună cât mai multe informații.


Să zicem că aveți una dintre valori seriozitatea. Aceasta nu ar trebui tradusă doar în faptul că livrați un produs așa cum scrie pe ambalaj sau un serviciu așa cum scrie pe site și că v-ați ținut de cuvânt. Pentru asta va trebui să îl livrați și la timp, și complet. Vor trebui să fie și oamenii de la voi serioși în interacțiunea cu clienții, inclusiv cu cei de la customer service. Va trebui această valoare să fie și în textele pe care le faceți de comunicare - pe site, pe social media, în newsletter ș.a.m.d. – va trebui să transpară această valoare. Lucrurile astea nu se stabilesc doar așa – nu se pun oamenii de la marketing la masă într-o zi și zic ”Hm, ce ar da bine acolo să punem ca misiune sau ca viziune sau ca valori?”. Chiar trebuie să corespundă cu ce e în companie.


Și de obicei acestea se află invers. Dacă misiunea și viziunea vin de la owner, de la patron, așa cum zice românul, de la căpetenia de trib, valorile de acolo pornesc, însă s-ar putea să nu fie realitatea așa cum și-o dorește căpetenia de trib.


Valorile acestea se pot schimba în timp. Așa cum valorile noastre ca oameni se pot schimba în timp. Și nu e un lucru rău. Și prioritizarea valorilor noastre se poate schimba în timp. Dacă atunci când avem 20 de ani o valoare a noastră este distracția, când avem 30-40 o altă valoare să îi ia locul și să fie sentimentul de familie. La fel evoluează și companiile și produsele în timp.


Sunt Alina Anghel, trainerul vostru de la Restart Camp și sper că v-a ajutat invitația mea la analiză. Iar dacă aveți nevoie de astfel de idei și de strategii pe care să le puteți pune în practică chiar de a doua zi, nu ratați următorul video!

________________________

Înscrie-te acum pe site-ul nostru, la secțiunea Cursuri



bottom of page