top of page

Metoda 3 de a aplica la un job: site-urile/platformele de joburi – episodul 4


Altă sursă pentru a aplica la un job sunt site-urile de job-uri. Site-urile de job-uri, la fel, funcționează, sunt o metodă eficientă, dar depinde foarte tare de rol.


Sunt atât companii, cât și candidați care aleg să folosească doar un site pe care îl consideră mai prietenos, nu se află prezenţi pe toate site-urile. De exemplu, sunt și candidați care nu au cont și pe BestJobs și pe eJobs și pe Jooble și așa mai departe și sunt companii, la fel, care, de exemplu, folosesc doar BestJobs, pentru că, nu știu, poate au primit o ofertă mai bună pentru promovarea anunțurilor, și așa mai departe.


Dar, ce vreau să subliniez aici este că atunci când ai văzut, ca și candidat, că o companie este cu anunțul de recrutare pe una dintre platformele acestea de joburi, eu, personal, recomand să nu te arunci prima dată la ”aplică”. Important este să citești foarte bine ce scrie acolo. În general, dacă o companie folosește constant o platformă de joburi, are și joburi expirate, care nu mai sunt active în istoric. Ce înseamnă asta? Înseamnă că atunci când are nevoie și are un rol nou, poate pe un job, pe un post pe care l-a avut anterior, se poate ca unii recruiteri să îl activeze fără să actualizeze foarte mult informația acolo și atunci este bine să citești cu mare atenție. Înainte să aplici, să încerci să verifici: există jobul acesta pe pagina lor de Facebook, există jobul acesta pe site-ul lor de cariere, există acest job și în altă parte sau doar aici? Adică, să fii un pic precaut, tocmai pentru a vedea dacă experiența ta și profilul tău de candidat se potrivește cu ceea ce cere acolo.


Evident, după ce citești descrierea unui job, care pe platformele acestea are și o structură anume, este bine să-ți recitești CV-ul. Tot timpul spun chestia aceasta. De ce? Pentru că noi avem CV-urile făcute pe platformele acestea de recrutare, BestJobs și eJobs, de foarte mult timp, și foarte rar intervenim ca să updatăm informația acolo, fie că am dobândit noi skill-uri, fie că am făcut diverse cursuri, fie că am ajuns la alt nivel cu anumite skill-uri decât acelea pe care le trecusem la început în CV. În acest caz tentația este să mergi pe repede înainte, să aplici, aplici, aplici. Și asta recomand în ceea ce privește platformele de joburi. După ce ai citit un anunț de recrutare acolo, recitește CV-ul, pentru că în momentul acela îți reîmprospătezi informația și îți este foarte recentă în gând și descrierea jobului. Atunci clar pot să corelez ”M-aș potrivi? Nu m-aș potrivi? Cam ce cer ei acolo regăsesc în CV-ul meu?” Şi atunci clar, poți să aplici pertinent și în cunoștință de cauză.


Acum, încă un lucru legat de anunțurile de pe platformele de joburi, că am primit întrebarea aceasta... Unele anunțuri, să zicem, au adresa de e-mail unde să trimiți CV-ul, iar candidații nu știu ce să facă - ”Să aplic sau să trimit e-mail, că o menționează acolo?”. Într-adevăr, sunt unii angajatori care zic ”Pentru a candida, pentru a aplica, trimiteți e-mail la adresa cutare...”, dar clar ei nu pot să dezactiveze butonul de ”aplică” pentru candidați. Și atunci candidatul este un pic debusolat „Trebuie să aplic, trebuie să trimit e-mail? Dacă trebuie să trimit e-mail este altă abordare...” și așa mai departe, pentru că, normal, aplicarea automată este prima variantă pe care o alege, din punctul ăsta de vedere. Eu consider că, dacă în textul anunțului se menționează unde să trimiți e-mailul, trebuie să trimiți e-mailul exact acolo unde se spune, cu mențiunea că ai văzut acest anunț de recrutare pe platforma ”X” și vrei să candidezi, dar, la fel, când vine vorba de e-mail, țineți minte ce v-am spus la pasul anterior.


Sunt Dora Brăhaița, trainerul tău de la Restart Camp și sper că te-a ajutat invitația mea la analiză. Iar dacă ai nevoie de astfel de idei și de strategii pe care să le poți pune în practică chiar de a doua zi, dă Like & Follow paginilor noastre #RestartCamp.

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page