top of page

Care sunt calitățile și defectele tale?



Când este pus să vorbească despre calități, candidatul, în general, găsește ceva. Dar când vine vorba de defecte îi este destul de dificil. Este mai greu să admiți defectele mai ales în condițiile în care ești la un interviu și ar trebui să te poziționezi într-o lumină bună.


Calități și defecte avem cu toții. Ceea ce pot să îți sugerez este să fii transparent. Dacă te întreabă recrutorul ce calități și defecte ai nu ar trebui să îi răspunzi cu o înșiruire de cuvinte, ci ar trebui susținute cu o frază, două, într-un anumit context profesional. De exemplu: „Una dintre calitățile mele este că am spirit de inițiativă și sunt proactiv, mă implic și nu aștept să mi se spună tot ce am de făcut, încerc să găsesc soluții înainte să cer ajutor.”


Deci proactivitatea, să zicem, ar fi una din calități și poți să o pui și într-un anumit context: „De fiecare dată când am întâlnit o situație de criză, în echipa în care am lucrat, m-am implicat, am fost în mijlocul problemei și am încercat să mă focusez pe soluții - am sunat managerul, am contactat clientul, am încercat să-i mobilizez pe cei care intrau în panică. O altă calitate pe care o am este următoarea…”


Așadar, când zici ceva despre tine pune două, trei fraze într-un context care pot să facă referire și la un proiect sau o situație anterioară în care ai fost implicat și în care ai dat dovadă de proactivitate, pentru că este mai de impactul când vorbești despre tine și despre ceea ce poți să faci.


Ar trebui să te pregătești pentru că în 80% din cazuri vei primi și întrebarea legată de slăbiciuni, de aceea, trebuie să fii conștient ce defecte ai. Dacă știi că majoritatea eșecurilor pe care l-ai avut la un interviu au fost pentru că nu cunoști limba engleză la nivel avansat, te ferești să aplici la joburile care cer engleză. Totuși, dacă ajungi în contexte de genul acesta, poți să spui că engleza este un punct pe care vrei să-l îmbunătățești.


Defect nu înseamnă ceva rău, defect înseamnă că mai ai de lucrat la aspectul acela, adică chiar dacă e o slăbiciune, faptul că încerci să te perfecționezi și l-ai conștientizat, e deja un pas înainte. Defect poate să fie, am spus mai devreme, faptul că poate nu știi să folosești anumite aplicații la un anumit nivel sau nu ai cunoștințele de limbi străine. Defect poate să fie și faptul că uneori ești impulsiv sau iei decizii pripite.


Te sfătuiesc să menționezi „uneori” pentru că dacă zici „sunt impulsiv și iau decizii pripite” sună ca și cum ai fi așa în majoritatea situațiilor. Deci e de preferat să menționezi „uneori se întâmplă să fiu impulsiv” sau „uneori sunt încăpățânat”, dar trebuie să pui într-un context.


Tot timpul va trebui să explici în context: dacă este presiune, dacă lucrurile nu sunt explicate clar, când se activează slăbiciunea respectivă și să nu uiți să nu o generalizezi când vorbești despre tine. Spune: „uneori sunt” sau „mi-ar plăcea”, și „am început deja să lucrez la aspectul ăsta pentru că…”. Spune ca ai conștientizat că mai ai de îmbunătățit, dar simți că lucrurile avansează.


Sunt Dora Brăhaița, trainerul tău de la Restart Camp și sper că te-a ajutat invitația mea la analiză. Iar dacă ai nevoie de astfel de idei și de strategii pe care să le poți pune în practică chiar de a doua zi, dă Like & Follow paginilor noastre #RestartCamp.

Comments


bottom of page