top of page

Tu știi ce face copilul tău în Internet sau online - episodul 3


La ce riscuri pot fi expuși copiii în mediul online și cum pot fi evitate


În ziua de astăzi, copiii încep să folosească rețelele de social media ca metodă de socializare și de explorare a comunităților online, de îndată ce învață să scrie. Internetul avansează repede și apar din ce în ce mai multe rețele sociale, care se adresează unor audiențe din ce în ce mai tinere.


Pentru că sunt atât de populare, rețelele sociale au devenit cea mai mare teamă a părinților.

Potrivit statisticilor, 1 din 5 copii își verifică profilurile de social media de 10 ori pe zi.


Riscuri pentru copii în #SocialMedia:

- 82% dintre copii sunt expuși la conținut necorespunzător în mediul online până la vârsta de 11 ani. Acest conținut poate să vină din mai multe surse, dar principalul pericol rămâne social media.


- rețelele sociale pot fi un pericol pentru copii, dacă aceștia nu cunosc câteva reguli de utilizare. Curioși fiind, pot fi tentați să accepte prietenia unor necunoscuți, să acceseze linkuri periculoase și să cadă în capcana unor escrocherii. În spatele unor aplicații aparent inofensive se pot ascunde extensii de browser periculoase, antiviruși falși care se descarcă automat în calculator.


- părinții ar trebui să fie atenți la informațiile personale care sunt accesibile tuturor prin intermediul rețelelor sociale pe contul copilului. Dezvăluirea datelor personale reprezintă o frică foarte mare a părinților precauți. Statisticile arată că 71% dintre aceștia au verificat mesajele trimise de către copiii lor, iar 45% au pus o limită de mesaje trimise pe telefoanele acestora.


Informațiile personale dezvăluite de copil îl pot pune în pericol pe el sau chiar întreaga familie. Fără să-și dea seama, cei mici pot dezvălui date personale despre ei sau despre părinți, care pot merge de la adrese, numere de telefon sau numere personale până la combinația numerică a alarmei de la casă.


Informații precum adresa de acasă, adresa școlii, numărul de telefon, vârsta ar trebui să fie vizibile doar prietenilor apropiați. Fotografiile postate, comentariile sau tag-urile în diverse locații ar trebui, de asemenea, să fie vizibile doar prietenilor.


- părinții ar trebui să fie atenți la cererile de prietenie venite către copii – necunoscuții adulți, necunoscuții care nu au date despre ei pe profil, respectiv poză, data nașterii sau vârsta, necunoscuții care nu au alți prieteni în comun cu copilul.


- Conținutul adult :

Potrivit statisticilor, 70% dintre copii au accesat din greșeală conținut dedicat adulților dintr-o căutare inocentă pe Google, cu scopul de a-și face temele.


- Conținutul violent:

Copiii sunt mari consumatori de conținut video, în special desene animate. Dar, pentru a reduce riscul expunerii la reclamă, filme și alte materiale care nu sunt destinate copiilor, aceștia nu trebuie lăsați singuri.


Trei sferturi dintre părinți sunt îngrijorați cu privire la conținutul nepotrivit la care pot fi expuși copiii. De accea, este foarte important ca părinții și copilul să aibă o discuție, în care acestuia să i se explice că nu tot conținutul din online este potrivit pentru el.


Acesta trebuie să știe exact cum trebuie să reacționeze în situația în care întâlnește conținut care este diferit de ce vede în mod normal sau i s-a explicat că are voie să vadă.

Părinții nu pot controla conținutul materialelor pe care le văd copiii lor, însă pot controla explicațiile pe care le dau acestora atunci când se întâmplă ceva greșit.


Aplicații de #ControlParental:

Cu toate că poate să sune exagerat, iar unii copii s-ar putea să nu fie de acord sau să protesteze chiar, controlul parental este foarte important pentru siguranța lor. Prevenirea incidentelor din online ajută la prevenirea unor catastrofe care i-ar putea marca viața unui copil.


Aceste aplicații pot fi setate să identifice anumite informații și să blocheze trimiterea lor prin email sau prin alte mijloace de comunicare online.


Protejează-l pe copilul tău online și ajută-l să evite greșeli pentru care ar putea plăti scump luni sau chiar ani de zile.


Sunt Oana Stancu, trainer și consultant la Restart-Camp și dacă mai ai nevoie de astfel de informații pentru tine si compania ta, nu pierde cursul gratuit pe care ți l-am pregătit - Bazele GDPR și Securitatea informației .


Profită de faptul că în acestă perioadă Modulul 1 este gratuit.

Vezi în descriere când are loc următoarea sesiune și înscrie-te! Avem locuri limitate!

________________________

Înscrie-te acum pe site-ul nostru, la secțiunea Cursuri

Comentários


bottom of page