top of page

Social Media Monitoring și Social Media Listening - episodul 7Să vă mai povestesc despre Social Media Monitoring și Social Media Listening.

Sunt două concepte pe care trebuie să le ai în strategia de Social Media, pentru că îți poate aduce urmăritori. Sunt două concepte diferite și ți le și explic acum.


Social Media Listening - e atunci când urmărești ce au menționat urmăritorii tăi legat de brandul tău. Și ce asculți? Când îți menționează cineva brandul – când îți dă tag, hashtag-uri relevante, hashtag-uri personalizate despre brandul tău, când se menționează concurenții, tendințele industriei.


Dacă nu folosești această ascultare pe rețelele sociale, îți creezi strategia de social media legat la ochi. Oamenii vorbesc în mod activ despre brandul și industria în care activezi. Este în interesul tău să știi ce au de spus și să profiți de ce au de spus, pentru că de multe ori te ajută să-ți îmbunătățești produsul sau serviciul.


Îți dau și un exemplu: mesaj văzut pe un grup de #Facebook - caut cabană pentru 16 persoane, de preferat să ne ofere și mic dejun.


Tu îi răspunzi: Bună, Andreea! Noi avem o cabană unde încap 16 persoane, oferim și mic dejun (tu nu aveai în strategie că le oferi și mic dejun, dar ți-a dat o idee bună). Acesta e doar un exemplu banal ca să înțelegi despre ce vorbesc.


Evident, lucrul acesta se poate face foarte simplu dacă stai să dai scroll pe #Instagram și Facebook, dar sunt și platforme care fac asta: Hootsuite, Adview, Talkwalker, Synthesio, Mentionlytics, Netbase, Audiense, Digimind, ForSight by Crimson Hexagon.


Am și o parte de sfaturi aici: Trebuie să asculți cuvintele și subiectele potrivite. O bună ascultare socială înseamnă alegerea celor mai relevante #CuvinteCheie pentru brandul tău.


Aceste #keywords și subiectele probabil vor evolua în timp. O listă de cuvinte cheie și subiecte importante de verificat sunt:

- Numele brandului tău

- Numele produsului tău

- Tot ce tine de concurenți: nume brand, nume produs

- Cuvinte la modă din industrie - Sloganul tău și al concurenților tăi

- Nume de campanii sau cuvinte cheie ce țin de campanii

- Hashtag-urile tale personalizate și cele ale concurenților tăi

- Hashtag-uri fără brand, dar care țin de industria în care activezi.

De asemenea, ar trebui să vezi greșelile de ortografie și abrevierile comune pentru toate cele de mai sus.


Social Media Monitoring - este similară cu ascultarea socială, prin faptul că implică urmărirea a ceea ce se spune despre un brand pe rețelele sociale. Doar că, în timp ce ascultarea socială implică analiză și acțiune, monitorizarea rețelelor sociale se preocupă în primul rând de găsirea și culegerea de date.


În esență, monitorizarea îți spune CE, ascultarea îți spune DE CE.


Sunt Claudia Barabas, trainerul tău de la @Restart Camp și sper că te-a ajutat invitația mea la analiză. Iar dacă ai nevoie de astfel de idei și de strategii pe care să le poți pune în practică chiar de a doua zi, te aștept online la cursul Bazele Social Media din seria #RestartCamp.


Profită de faptul că în această perioadă Modulul 1 este gratuit. Vezi în descriere când are loc următoarea sesiune și înscrie-te! Avem locuri limitate!

______________________


Înscrie-te acum pe site-ul nostru, la secțiunea Cursuri


Comments


bottom of page