1. Situația inițială (expozițiunea) – o introducere a personajelor, locul unde sunt personajele, când se desfășoare acțiunea. Când cineva citește sau ascultă trebuie să vizualizeze toată situația ca și cum ar fi acolo. Trebuie spus cine este cel care spune povestea, cu cine vorbește, cum vorbește și care este tema poveștii. Aici se adaugă tone of voice, scopul fiind de a fi authentic și de a vinde. Spre exemplu: "A fost o dată în luna iulie 2020 o fată pe nume Adriana care locuia in Craiova si avea un job in IT".
2. Intriga – poate să fie o problemă întâlnită cu personajele. Cineva trebuie să ia o decizie sau are ceva dorințe, ceva se întâmplă, ceva ce îl motiveaza pe personajul principal.
Poate fi o anecdotă, o dorință sau o problemă întâlnită de personajul principal, care urmează să ia o decizie importantă. Este acel punct, care dă start întâmplărilor. Personajul acesta are o motivație, care e motivatia personajului?
Aici trebuie să spui o istorie adevărată sau una inventată, dar trebuie sa descri complex ce se întâmplă, drumul spre identificarea problemei sau dorinței sau ce ai pus acolo. Aici ar suna, spre exemplu: "Dar într-o zi aceasta Adriana a luat decizia de a renunța la jobul ei plictisitor în IT și și-a urmat visul de a fi... croitoreasă".
3. Desfășurarea acțiunii – aici e cea mai complexă parte a storytellingului – sunt evenimentele în ordine cronologică, deci ce se întâmplă efectiv cu Adriana noastră. Ce face?
4. Punctul culminant – aici e aventura, etapa dificilă, ceva s-a intamplat, o acțiune care avansează povestea. Aici se apelează la emoții autentice. „Din această cauză Adriana noastră a trebuit sa renunte la croitorie, la visul ei de-o viață și să...”
5. Deznodământul – în cele din urmă, Adriana noastră răzbate, a găsit problema, reușește să schimbe tot și are o viață frumoasa, totul revine la normal: "În cele din urmă Adriana și-a refăcut viața și..’’
6. La final avem Concluzia și Call to Action – aici îndemnăm cititorul să acționeze și să rezolve problema:
"Înscrie-te la curs"
"Folosește codul pentru reduceri"
"Cumpără serviciul
"Cumpără produsul"
"Abonează-te la Newsletter"
"Dă-ne follow pe Instagram".
Sunt Claudia Barabas, trainerul tău de la @Restart Camp și sper că te-a ajutat invitația mea la analiză. Iar dacă ai nevoie de astfel de idei și de strategii pe care să le poți pune în practică chiar de a doua zi, dă Like & Follow paginilor noastre #RestartCamp.
Comments