De ce vrei să părăsești locul de muncă actual și cât de deschis ar trebui să răspunzi la această întrebare.
Faptul că pleci de la un job poate să depindă mai mult sau mai puțin de tine. Poate că ai fost dat afară, poate s-a terminat proiectul, s-au făcut disponibilizări sau tu ai ales să pleci și să aplici în altă parte.
Îți recomand să fii transparent pentru că nu este nimic greșit să spui că nu îți găsești locul în compania în care ești sau că vrei altceva. Dar ar trebui să definești ce înseamnă „altceva” sau de ce vrei o schimbare. Ca #recruiter, dacă un candidat îmi spune ”simt că vreau o schimbare, că m-am plictisit și e rutină”, îl pun să definească ce înseamnă schimbarea aceasta pentru el și să detalieze. Schimbarea pe care și-o dorește poate fi legată de tipul de #task-uri pe care le are, de departament, de faptul că poate acum lucrează individual și ar dori să lucreze în echipă etc. De aceea, atunci când mergi la un interviu ar trebui să ai în minte lucrul acesta pentru că recruiterul te poate întreba.
Uneori pot fi mai multe motive: fie motivul financiar „Am ajuns în altă etapă a vieții mele, am alte responsabilități, am alte cheltuieli și nu mă mai descurc financiar, vreau mai mult și simt că merit mai mult, iar în compania în care sunt nu se poate să primesc mai mult” sau poate nu mai poți evolua profesional, adică în afară de a lua locul managerului nu mai există altă oportunitate și atunci simți nevoia de a pleca.
Indiferent care e motivul: „Nu mă înțeleg cu managerul” sau „Nu mă plătesc suficient, vreau mai mulți bani” ar fi bine să fii transparent, să spui care este motivul, dar să și argumentezi de ce se întâmplă lucrul acesta. Au fost candidați care mi-au spus: „Plec din cauza managerului!”. I-am pus să detalieze ce s-a întâmplat în relația cu managerul și, bineînțeles, am auzit motive cum că nu sunt ascultați, că primesc task-uri neclare, că managerul a fost părtinitor, au fost dezavantajați în anumite situații sau datorită membrilor echipei cu ale căror principii nu au fost de acord.
Deci fi transparent pentru că nu este greșit câtă vreme explici lucrul acesta! În momentul în care faci schimbări în carieră, în #CV-ul tău apar mișcări de acest gen. Recruiterul te poate întreba: „Dar de la jobul acesta de ce ai plecat? De la celălalt de ce ai plecat?” etc. din acest motiv trebuie să spui și contextul de acolo.
Până la urmă trebuie să spui adevărul, în ideea în care dacă compania unde ai mers la interviu nu poate să îți ofere salariul sau contextul pe care ți-l dorești. De aceea e bine să spui de la început, să nu pierzi timpul, să fii angajat, iar în primele luni de probă să-ți dai seama că nu este ceea ce cauți.
Dacă ai o problemă cu modul în care se fac lucrurile, cu stilul de a aborda și trata angajații sau, pur și simplu, ai o problemă financiară, atunci spune lucrul acesta tocmai ca angajatorul să știe din timp. Așa vei fi și tu în cunoștință de cauză atunci când alegi un loc de muncă.
Sunt Dora Brăhaița, trainerul tău de la Restart Camp și sper că te-a ajutat invitația mea la analiză. Iar dacă ai nevoie de astfel de idei și de strategii pe care să le poți pune în practică chiar de a doua zi, dă Like & Follow paginilor noastre #RestartCamp.
Comments