"Îți place să lucrezi în echipă sau pe cont propriu?" - întrebarea asta e clișeu și tot auzim această întrebare. Sinceră să fiu, eu când eram recruiter și eram față în față, nu neapărat în online, nu prea puneam această întrebare, pentru că, dacă ai o discuție și nu un interogatoriu cu candidatul din fața ta, poți să îți dai seama de tipul de activitate pe care l-a făcut până atunci și, bineînțeles, poți să îl întrebi dacă a lucrat într-o echipă mare sau dacă a lucrat singur.
Îți poți da seama și din discuție. Când candidatul prezintă proiectele în care a fost implicat, îți spune "Eu mă ocupam de asta", "Eram singurul care lucra de acasă” sau ceva de genul acesta. Poți să deduci, mai mult decât atât, poți să îi expui cum sunt lucrurile la tine în echipă, ca recruiter, cum sunt lucrurile în companie pe rolul acesta: ”Uite rolul acesta la noi presupune să lucrezi constant cu cinci colegi și să ai interacțiune în fiecare zi cu cinci colegi, clienți sau cu cinci furnizori și așa mai departe.
Candidatul, bineînțeles, dacă are preferințe, poate să spună cum preferă. Ar trebui, la fel, să fie onest, pentru că da, sunt candidați care poate preferă să lucreze mai mult singuri, dar rare vor fi acele situații în care nu va depinde munca lor și de alți colegi din echipă.
Din punctul meu de vedere, un candidat trebuie să fie flexibil și acesta ar fi răspunsul ideal, dacă e să răspund foarte direct: faptul că ești un candidat flexibil și te adaptezi în funcție de situație. Pentru că și în istoricul tău profesional ai avut ocazia să lucrezi atât cu cinci-zece membrii într-o echipă, dar și în proiecte individuale - poate când ai avut de pregătit o prezentare - sau în proiecte cu 1-2 colegi.
Dacă este foarte important pentru tine, fiind candidat, să lucrezi în echipă și nu ai putea să lucrezi singur, de acasă, sau să ți se încredințeze ceva de care doar tu să te ocupi, e bine să spui și acest lucru. Sau poți să te interesezi în echipa din care ar urma să faci parte cum se derulează activitatea. Dacă fiecare angajat are proiectul lui și doar de acela se ocupă end to end și nu prea interacționează, iar colegii nu se ajută între ei, atunci ar trebui să știi lucrul ăsta și să întrebi despre asta pentru a alege în cunoștință de cauză.
Sunt Dora Brăhaița, trainerul tău de la @Restart Camp și sper că te-a ajutat invitația mea la analiză. Iar dacă ai nevoie de astfel de idei și de strategii pe care să le poți pune în practică chiar de a doua zi, dă Like & Follow paginilor noastre #RestartCamp.
Comments