top of page

Culorile influențează atitudinea și comportamentul utilizatorilor

Cum afectează psihologia culorii atitudinea și comportamentul utilizatorilor? Cunoașterea efectelor psihologice ale culorilor asupra experienței noastre și a procesului decizional, ajută la construirea unui produs digital care funcționează mai eficient.

Culoarea este elementul central al impactului emoțional și cognitiv al unui design asupra utilizatorilor. Conceptele de psihologie a culorilor sunt aplicate atât în ​​proiectarea experienței utilizatorului, cât și în marketing.

În proiectare, este util să ții cont de următoarele:

  • Vârstă - este necesar să știi cine este publicul țintă, pentru a adapta design-ul în consecință. Când cercetăm utilizatorii și datele demografice ale acestora, vârsta este un element care ar trebui examinat cu atenție. Vârsta publicului este importantă deoarece preferința pentru culori variază în funcție de vârstă și influențează percepția.

  • Diferențele de gen: bărbați vs femei - cercetările privind percepția culorilor indică faptul că bărbații preferă culorile luminoase, contrastante, în timp ce femeile preferă nuanțe mai calde și mai blânde. Atât bărbaților, cât și femeilor le place albastru și verde, dar multe femei adoră movul, în timp ce această culoare respinge bărbații.

  • Diferențele culturale - în majoritatea culturilor occidentale, culoarea albă este legată de aspirație, inocență, castitate și speranță. Dar, în părți din Asia, albul este asociat cu ghinion, moarte și doliu. Este crucial ca în proiectarea web și a experienței utilizatorilor să analizezi conotațiile culturale ale paletelor de culori, pe baza publicului țintă relevant pentru site-ul web sau produs.

  • Regula 60-30-10 – te ajută sa alegi o paleta de culori care sunt plăcute și echilibrate. Culoarea principală, de preferat una mai neutră, reprezintă 60% din paletă, o culoare suplimentară reprezintă 30% , a treia fiind utilizată ca accent, pentru restul de 10% din design.

  • Ierarhia vizuală – pentru a diferenția o informație de alta, alegerea culorii este un element fundamental. În experiența utilizatorului și designul comportamental, poți utiliza culorile pentru a influența locul în care oamenii privesc pe site. În majoritatea cazurilor, poți controla atenția utilizatorului prin creșterea și scăderea elementelor vizuale ale designului.

Sunt Georgeta Zamfir, trainerul tău de la Restart Camp și dacă vrei să înveți mai multe despre principiile de design UX&UI, te aștept la CURSUL GRATUIT Introducere în Design UX&UI (User Experience & User Interface) din seria #RestartCamp.

________________________

Înscrie-te acum pe site-ul nostru, la secțiunea Cursuri

Comments


bottom of page