Cum aflăm mai exact care sunt așteptările clienților finali?
Se pot face focus grupuri, adică să întrebăm în același timp mai mulți dintre clienții noștri. Atenție! clienții noștri fericiți, clienții care sunt cel mai mulțumiți de serviciile noastre. Acolo o să putem să ne ducem, pentru că ei sunt clienții noștri reali, clienții noștri către care mai vrem să mergem. Și aici mă refer la tipologia lor, la felul în care acționează și reacționează, bineînțeles, la campaniile voastre.
Și aș întreba lucruri de genul: ”Ce te-ai așteptat să primești și ce ai primit?”, ”La ce îți folosește produsul?”, ”Cum este procesul de cumpărare pentru tine?”, ”Ce ți-ai mai dori în plus de la produs?”, ”Ce ți-a plăcut și ce nu ți-a plăcut?” și așa mai departe. Dar, pe lângă aceste focus grupuri, se mai pot face și alte tipuri de cercetare. Aceste tipuri de cercetare pot fi pur și simplu niște chestionare trimise sau să începem să îi sunăm pe clienți. Nu trebuie să facem pe toți clienții aceste chestionare ca să avem o idee de ansamblu.
Ar fi foarte bine să fie și acțiunile făcute până atunci și ce a funcționat și ce nu a funcționat. Asta înseamnă că tu ca om de marketing nu trebuie să îi spui clientului ”Uite, îți propun eu acțiunile astea. Sigur o să funcționeze.” Sau ”Hai să testăm să vedem dacă funcționează, când clientul știe deja că poate are niște acțiuni care au funcționat și tu o să poți să aduci plus valoare mai tare dacă o să faci niște acțiuni pe lângă acelea sau o să le îmbunătățești pe acelea. Și v-aș mai spune că e important să știm și ce acțiuni nu au funcționat. Noi nu trebuie să dublăm munca pe care clientul nostru deja a făcut-o, noi trebuie să aducem plus valoare.
Dorințele clientului sunt foarte importante. Dacă noi avem o imagine foarte clară despre aceste dorințe, despre ce se așteaptă de la noi sau de la alții care ne sunt concurenți, am putea să venim în întâmpinarea lui.
Vorbim aici despre dorințele clientului, dar aș vorbi și despre așteptările lui - ce se așteaptă de obicei clientul. S-ar putea să descoperiți că al vostru client nu a analizat niciodată dorințele, așteptările, percepțiile clientului său și s-ar putea să descoperiți că va fi nevoie să faceți voi cercetare pentru asta. După cum puteți observa deja, brieful îți dă ocazia și să mai facturezi alte servicii către client dacă ești om de marketing extern pentru că poți să îi spui că aceste lucruri sunt esențiale - și chiar sunt – dar poți să îl și informezi și poți să îl ajuți să ia decizii mai bune de business dacă are și aceste elemente și tu poți să i le oferi – poți să faci o cercetare de piață pentru el.
Aș mai aduce în discuție faptul că e important să știm care este identitatea pe care dorește să o aibă clientul vizibilă în piață - nu numai identitatea pe care o are, ci și ce își dorește mai departe, care e imaginea pe care și-o dorește.
Sunt Alina Anghel, trainerul vostru de la Restart Camp și sper că v-a ajutat invitația mea la analiză. Iar dacă aveți nevoie de astfel de idei și de strategii pe care să le puteți pune în practică chiar de a doua zi, vă aștept online la cursul gratuit din seria #RestartCamp ”Bazele în Marketing și Vânzări”. Vedeți în descriere când are loc următoarea sesiune și înscrieți-vă de acum. Avem locuri limitate!
________________________
Înscrie-te acum pe site-ul nostru, la secțiunea Cursuri
#like #share #CareerRestart #BusinessRestart
Comments