top of page

Brief-ul - Ce este și când se folosește? - episodul 1 din 9


Astăzi vom vorbi despre un subiect care mie îmi place foarte tare, și anume – ca să poți să știi unde vrei să mergi și ca să poți să ajungi acolo unde dorești, e bine să știi de unde pornești și... unde te afli acum. Și pentru asta există în orice departament și la orice profesionist de comunicare, marketing, PR și așa mai departe, acest instrument care se numește ”brief”. Brief-ul este o serie de întrebări care vor rezuma ceea ce este compania sau ce se dorește în acest moment pentru companie sau pentru produsul care trebuie promovat, pentru echipa care trebuie promovată – brief-ul se folosește și pentru Employer Branding (imaginea de angajator).


Poate intuitiv vă gândiți și voi la câteva întrebări pe care omul de Marketing trebuie să le adreseze companiei. În primul rând un brief trebuie să conțină domeniul de activitate a companiei, dacă are materiale de promovare, care sunt direcțiile acestor materiale – și anume ce fel de imagini se folosesc de obicei, ce fel de mesaje. Cu siguranță, dacă o companie dacă este mai mare, va avea aceste lucruri deja pregătite – va avea o direcție pentru aceste lucruri. Și omul de Marketing, când vine, fie că este în companie, fie că e în afara companiei (să zicem că este de la o agenție și este contractat de companie să facă un proiect de comunicare), va trebui să știe dacă are niște materiale deja făcute cu care să lucreze.


Pe lângă asta, un brief e musai să conțină și obiectivele campaniei – adică ce își dorește clientul să obțină din acea campanie pe care vrea să o facă omul de Marketing, dar mai ales care sunt obiectivele COMPANIEI. Nicio campanie de comunicare, Marketing, promovare, poziționare, vânzare ș.a.m.d. nu trebuie să se abată de la obiectivele companiei. Trebuie să poată să ușureze ajungerea la aceste obiective. Am primit întrebarea dacă la baza brief-ului stau obiectivele SMART. Ele stau la baza strategiei care vine după brief. Brief-ul este primul instrument. Dacă e să comparăm cu atunci când mergem la doctor, brief-ul ar fi analizele și abia după aceea o să oferim tratamentul, un stil de viață sau o să oferim sfaturi și o să facem acțiuni concrete pentru a schimba sau pentru a menține ceva. Brief-ul este prima analiză pe care o facem asupra situației din prezent, de la care pornim.


Sunt Alina Anghel, trainerul vostru de la Restart Camp și sper că v-a ajutat invitația mea la analiză. Iar dacă aveți nevoie de astfel de idei și de strategii pe care să le puteți pune în practică chiar de a doua zi, vă aștept online la cursul gratuit din seria #RestartCamp ”Bazele în Marketing și Vânzări”. Vedeți în descriere când are loc următoarea sesiune și înscrieți-vă de acum. Avem locuri limitate!

________________________

Înscrie-te acum pe site-ul nostru, la secțiunea CursuriComments


bottom of page