top of page

5 principii pe care să le aplici când alegi culorile pentru interfețele web



Salutare,


Îți spun 5 principii pe care să le aplici când alegi culorile pentru interfețele web. Mulți oameni cred că alegerea culorilor depinde de gustul designerului și de simțul său estetic. Nu este așa! Procesul de selecție a culorilor este mai complicat decât pare și joacă un rol semnificativ în design. Culorile au un impact mare asupra stării de spirit și a comportamentului uman. De aceea, succesul depinde în mare măsură de culorile alese pentru design. Deci, culorile alese în mod corespunzător, pot fi utile pentru creșterea ratei de conversie și utilizabilitate.


Ca să nu ai probleme că nu alegi culorile potrivite proiectului tău, ține minte:


1. Aplică regula 60–30–10 Aceasta te ajută să echilibrezi compoziția. Culorile trebuie combinate în proporție de 60%–30%–10%. Proporția cea mai mare trebuie să o aibă să nuanța dominantă, următoarea - culoarea secundară și 10% - accentul. Păstrarea proporțiilor este considerată a fi plăcută pentru ochiul uman, deoarece permite perceperea treptată a tuturor elementelor vizuale.


2. Utilizează contrastul Contrastul culorilor este o parte cheie a oricărei compoziții vizuale. Subliniază fiecare element al interfeței și le face pe toate vizibile. Interfețele care conțin doar nuanțe din aceeași familie de culori, au mai puține șanse de a atrage atenția utilizatorilor. Mai mult, textul va părea ilizibil, iar interacțiunea utilizatorilor cu acesta va fi dificilă. Este util să creezi un contrast ușor și să aplică culori contrastante numai pentru evidențierea elementelor.


3. Ține cont de psihologia culorilor Psihologia este una dintre disciplinele de bază în proiectare. Psihologia culorilor este o ramură a psihologiei care arată influența culorilor asupra stării de spirit și comportamentului uman. Creierul uman reacționează imediat la culori, fără ca noi să fim conștienți de acest lucru. Când ochii percep culoarea, creierul nostru transmite semnale sistemului endocrin, eliberând hormonii responsabili de producerea emoțiilor. Fiecare culoare are propria sa influență asupra minții noastre și cunoașterea posibilelor reacții, te ajută să transmiți mesajul potrivit și să convingi utilizatorii să facă acțiunea pe care o dorești. Reține! Este esențial să cunoști profilul utilizatorului deoarece factori precum vârsta și genul au un impact mare asupra preferințelor pentru culori.


4.Ține cont de diferențele culturale Fiecare cultură are propriile tradiții și credințe, așa că înainte de a alege culorile, este necesar să te asiguri că vor fi interpretate așa cum vrei să comunici. Uneori, o culoare poate avea semnificații absolut opuse în diferite țări. De exemplu, în țările europene culoarea albă înseamnă puritate și este adesea folosită la nunți, în timp ce în multe țări asiatice această culoare este a morții, fiind purtată la înmormântări.


5. Ai grijă la armonia culorilor alese Pentru ca utilizatorii să aibă o experiență plăcută, tine cont de echilibrul culorilor în designul interfeței cu utilizatorul. Armonia acestora se referă la aranjarea lor în cel mai atractiv și eficient mod pentru percepția utilizatorilor. Culorile contribuie la prima impresie despre pe site sau aplicație și succesul unui produs digital depinde în mare măsură de culorile alese pentru interfața sa.


Sunt Oana Dorobanțu, Ambasador la Restart-Camp și toate astea le-am învățat de la Georgeta Zamfir, trainer și consultant în Design grafic User Experience și User Interface.


Profită de faptul că în această perioadă Modulul I (3 ore) este 📣 #GRATUIT. Profită și rezervă-ți un loc ACUM la un #CursGratuit 👉👉👉 aici


Mai mult decât atât, vei avea ocazia să continui cursul cu #PracticaPeBune timp de 6 luni, în timpul tău liber, în #TabaraOnline#RestartCamp. Vino la curs să afli detalii.

Comments


bottom of page